Monday, February 8, 2021

PELAJAR UMK HASILKAN INOVASI SOS PENCICAH NANAS DAN SOS STRAWBERI BERCILI

KOTA BHARU, 8 Feb (Bernama) -- Pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan (Agroteknologi), Fakulti Industri Asas Tani (FIAT), Amirul Shahadam Suhasmadi, memanfaatkan buah nanas dan strawberi yang banyak ditanam di negara ini untuk menghasilkan produk inovasi Sos Cili berperisa tanpa bahan pengawet.

Produk inovasi yang dihasilkan adalah Sos Cili berperisa Strawberi, Sos Pencicah Perisa Nanas dan Sos Pencicah perisa Ketumbar yang mula dijual di pasaran pada bulan November 2020.

Amirul Shahadam yang mengusahakan perniagaan sos cili berperisa sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ekoran penularan Pandemik COVID-19 bersama dua rakan kongsi dengan menggunakan beberapa bahan utama lain.

PELAJAR UMK HASILKAN INOVASI SOS PENCICAH NANAS DAN SOS STRAWBERI BERCILI

No comments:

Post a Comment