Friday, November 19, 2021

FESTIVAL BUDAYA KIMCHI JEONJU 2021 DIADAKAN DI BANDAR RAYA CITA RASA




JEONJU, Korea Selatan, 18 Nov (Bernama-BUSINESS WIRE) -- 
Satu festival di mana peserta boleh belajar untuk membuat Kimchi dibuka di Jeonju, bandar raya cita rasa.

Siaran akhbar ini mempunyai ciri-ciri multimedia. Lihat siaran lengkap di sini:
https://www.businesswire.com/news/home/20211116006491/en/

Bandar raya Jeonju telah mengumumkan bahawa Festival Budaya Kimchi Jeonju 2021, satu acara yang dianjurkan oleh Pusat Sokongan Bersepadu Makanan Jeonju, diadakan secara dalam talian dan di seluruh kawasan bandar raya itu termasuk Stadium Jeonju dari 2 hingga 30 November.

Diadakan buat kali ketiga tahun ini, Festival Budaya Kimchi Jeonju diadakan di lokasi yang berlainan pada masa berbeza memandangkan keadaan COVID-19. Walaupun festival tahun lepas menyediakan program pengalaman membuat Kimchi (Kimjang) hanya sebagai satu acara Pandu Lalu, ia diadakan sebagai satu acara Pandu Lalu dan acara di tapak pada tahun ini.

Festival itu menawarkan 12 program termasuk pembuatan Kimchi, perkongsian Kimchi, lawatan budaya Kimchi dan program khusus yang lain.

Pengalaman Kimjang, program utama itu, diadakan sebagai satu acara Pandu Lalu pada 19 November dengan 450 peserta unit keluarga. Pada 20 dan 21 November, 150 keluarga, dalam kumpulan yang melibatkan 25 keluarga bagi setiap sesi, mengalami pembuatan Kimchi di Stadium Jeonju. Selain itu, pengalaman Kimjang bagi keluarga pelbagai budaya dan pelajar luar negara disediakan di Pusat Kebudayaan Kimchi Jeonju dan setiap universiti.

Pada 19 dan 20 November, acara perkongsian Kimchi diadakan. Organisasi dan kumpulan di Jeonju menderma Kimchi kepada kelas yang diabaikan. Program itu juga termasuk satu acara ‘Perkongsian Kimchi dengan Cerita’ di mana peserta boleh menghantar Kimchi kepada orang yang ingin mereka ucapkan terima kasih atau jiran yang memerlukan.

Lawatan budaya Kimchi selama dua hari itu terdiri daripada program ‘Pengalaman Kimjang untuk Pelancong’, yang membantu pelancong menikmati pengalaman membuat Kimchi pada masa yang sama seperti pelancongan kebudayaan, serta ‘Sekolah Kimchi Lazat’ dan satu program untuk membuat 1kg Kimchi istimewa di mana peserta boleh mencuba membuat pelbagai jenis Kimchi dengan menggunakan hasil ladang tempatan Jeonju.

Pelbagai program menarik yang lain turut disediakan termasuk Pertandingan Kimchi yang menyasarkan 20 keluarga, pengalaman membanting bijirin dan zon bergambar.

Kubis yang digunakan semasa tempoh festival itu dibekalkan oleh rumah ladang di seluruh Jeonju dan diasinkan di kemudahan yang diperakui HACCP. Bagi bahan perasa seperti lada merah dan lobak, hanya yang lulus ujian keselamatan bagi produk pertanian digunakan. Selepas festival itu, baki kubis dan bahan perasa akan dijual di Pasar Petani Jalan Kimchi, yang akan dibuka dari 25 hingga 27 November di kedai Makanan Jeonju.

Seorang pegawai Pusat Teknologi Pertanian Jeonju berkata, “Di tengah-tengah pandemik COVID-19, kecemerlangan Kimchi terhadap kesihatan manusia telah disahkan di seluruh dunia. Walaupun begitu, kami menyediakan festival ini untuk membantu peserta merasai dan mempelajari tentang budaya tradisional Korea iaitu pembuatan Kimchi, yang telah didaftarkan sebagai Warisan Kebudayaan Tak Ketara UNESCO untuk Kemanusiaan.” 

http://mrem.bernama.com/mrembm/viewsm.php?idm=15248

No comments:

Post a Comment